Skotsk Højlandskvæg

Tougård
Skotsk Højlandskvæg
Slagtetid nu

Læs her om vores dyr

Dyrene afgræsser nogle af de flotteste naturarealer i Fjordklyngen:
Bl.a. Kærby Bakke, Lynderupgård Bakker, Sejrsbjerg, Hedegård Møllebæk v. Golfbanen.
Dyrene går ude hele året og lever hovedsageligt af den naturlige vegetation på stedet, derfor har de meget langsom tilvækst, men smagen af natur og flot udsigt sidder i kødet.

Salgslister er sendt ud med sms medium september.

Salg af Naturkød torsdag d. 30. okt. 2025

Dyrene bliver skudt på marken. De opdager intet og lider dermed ingen overlast, under indfangning, transport og ophold på slagteri.

Kødet bestilles på sms, eller tlf. 20166079.

Kødet er finparteret med navneskilte på, klar til fryseren. Fars er i 5- og 10 kg poser.

En kvart (1/4) vejer ca. 17 – 20 kg.

En kødpakke (1/8) vejer ca. 7 – 10 kg.

Fars kan købes i 5 kg og 10 kg poser.

Der er ingen ben/suppeben i pakker, men udleveres gratis ved køb af andet kød.

Indmad udleveres ligeledes gratis ved bestilling af andet kød.

Tyre der skal slagtes i okt. 2025

Tyrene går nu ved Sejrsbjerg og strandarealet på begge sider af Vejs Ende i Lynderup. Vi har altid en bid brød i lommen, når vi tilser dyrene. Så.., går du en strandtur ved Sejrsbjerg, vil dyrene måske være lidt nysgerrige, om du har noget til dem, men ignorer dem og gå videre. I vinterhalvåret afgræsser de bakkerne og æder lidt af træer, buske og hvad der ellers er, med et lille supplement af wrapgræs, som er høstet i sommerhalvåret, på de samme bakker. Dyrene er legesyge, så de graver lidt huller rundt omkring.

I sommerhalvåret bliver der igen lavet wrapgræs på bakkerne til supplement til vinterfodring, og sådan kører årshjulet rundt. Dyrene er aldrig inde, men har rig mulighed for, at gå i læ i de mange skovklatter, der er på arealerne. Eneste supplement af foder, de får, er brød vi har med, når vi tilser dyrene, kun for at undgå, at de ikke bliver vilde. Markerne får ikke tildelt nogen form for næringsstoffer ol. Kødet smager af lokal natur, fjordudsigt og et godt liv. Hver gang vi spiser et kg. kød af disse dyr, undgår vi, at mange næringsstoffer havne i Hjarbæk Fjord. Jeg ville gerne kunne oplyse, hvor meget kvælstof der ikke kommer i fjorden, med denne form for naturpleje. Det kan jeg ikke, men fornemmelsen er rigtig god.

Kartoffel-spegepølse af højlænderkvæg

I samarbejde med slagter Storm får vi fremstillet spegepølser af eget kød og egne kartofler ( Folva ). Pølserne bliver røget i 4 – 5 uger. Derefter tager vi dem hjem og hænger dem til tørre i mindst 2 – 3 uger. De bliver kun bedre med tiden, da der er meget vand i kartoflerne. Pølserne er fedtfattige og dermed en tør spegepølse, smager spændende, let saltet, røget og natur. Spegepølserne kan først udleveres ca. 6 uger efter at kødet er udleveret. Udleveringstidspunktet er normalt i starten af december.

Fakta boks om Skotsk Højlænder kød, fra
Højlænderforeningen:

  1.  Kødet er krogmodnet på ben i 18 – 21 dage i tempererede kølerum
  2. Kødets minimale fedtindhold kombineret med modning i kølerum giver et minimalt svind ved tilberedning
  3. Tæt struktur, der giver en naturlig mørhed.
  4. Et lavt kolesterolindhold på ca. 40,0 mg, mod ca. 66 mg for gennemsnittet af andre kvægracer (pr. 100gr.)
  5. Forskning har vist, at kødet fra dyr som går på naturarealer, har en rigtig god fedtsyresammensætning og muligvis et højere indhold af antioxidanter.
  6. Gennemsnitligt fedtindhold på ca. 4,5 %, hvor de fleste andre kvægracer her et fedtindhold på ca. 16,5 %.
  7. Analyser viser, at kødets fedt indeholder et højt niveau af det sunde umættede fedt – især Omega-3 fedtsyrer.
  8. Undersøgelse viser også et højt indhold af fytansyre. Fytansyre er en fedtsyre, som, bl.a. har en positiv effekt på diabetes og immunforsvaret.
  9. I disse energitider skal det fremhæves at kødet skal ovnsteges ved 25 – 30 gr. lavere temp. end alt andet oksekød, pga. af det lave fedtindhold. Ved tilberedning ved for høje temp. bliver kødet sejt.